Най-големите мравки в природата

16090
Най-големите мравки в природата
Снимка: iStock

Различните видове мравки в света се различават не само по анатомични особености и поведение, но и по своите размери. Най-големите представители на това семейство обикновено се срещат около екватора.

Кампонотус гигас (Camponotus gigas)

Този вид мравки са едни от най-едрите. Дължината на тялото на мравките „работници“ достига 22 мм, а на „войниците“ - до 28 мм. Най-голямата мравка-майка може да достигне 33 мм. Живеят в Азия. Имат черно тяло и жълти крака, а задната част на тялото е с червено-кафяв цвят. Едно семейство мравки Camponotus gigas се състои от около 8000 индивида. Такова семейство заема площ от около 1 хектар земя. Мравките ходят на лов през нощта, а през деня обучават младото поколение. Отличават се с висока агресивност. При сблъсък с друго семейство започва битка до победа – а победените си търсят друго местообитание.

Динопонера (Dinoponera)

Този вид мравки достигат дължина 20-30 мм и живеят в сухи гори. Средният брой на едно семейство обикновено не надвишава сто насекоми. Те също ловуват през нощта и се отличават с повишена агресивност. Насекомите се нахвърлят върху плячката, хапят я и я влачат в мравуняка, където я разкъсват на малки парченца. Имат изключително остри челюсти, с които успяват бързо да разкъсат плътта на жертвите. Ухапването им за човек е много болезнено, но след 10-15 минути болката изчезва.

Парапонера клавата (Paraponera clavata)

Другото название на този вид е „мравка-куршум“. Дълга до 25 мм, тя дължи това си прозвище на изключително болезнените ухапвания. Болката може да продължи цял ден и е еквивалентна по сила на 30 ужилвания от пчела или оса. Съставът на мощната отрова съдържа парализиращо вещество – понератоксин. За алергичен човек ухапването от парапонера може да бъде фатално. Въпреки това, мравките не са агресивни и винаги заплашват противниците си със съскане и зловонна миризма, преди да се впуснат в битка. Прибягват до отровата само в редки случаи.

Мравка-булдог (Myrmecia gulosa)

Австралийските мравки-булдог имат дължина на тялото около 40 мм. Те са получили името си от мощните челюсти, стърчащи пред главите им. Насекомите могат да плуват и да скачат. Мравките-булдог имат отровно жило. И въпреки, че отровата няма голяма сила, страдащите от алергии може да платят с живота си. Когато мравката-войник се почувства застрашена, тя ухапва врага, след което и другите „войници“ се нахвърлят върху него.

Кампонотус вагус (Camponotus vagus) 

Мравката майка на този вид достига дължина около 15 мм, а „работниците“ и „войниците“ - до 7-12 мм. Тези мравки се срещат в Европа и Северна Азия. Наричат ги още „горски мравки“. Предпочитат пясъчни и добре осветени места. Броят на членовете на едно семейство може да достигне 10 000 мравки. Мравунякът нараства по обем както на повърхността, така и под земята.

Кампонотус херкуланус (Camponotus herculeanus)

Мравките майки от този вид растат до 20 мм. Мъжките са наполовина по-малки от майката, докато работните мравки са дълги около 15 мм. Правят си мравуняк в земята или в гнило дърво, в което прогризват много проходи. Едно семейство заема няколко дървета. Гнездата, охранявани от „войници“, са свързани с мрежа от подземни проходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com