.

Интересни факти за Мравките

Като повечето насекоми мравките имат 6 крака. Всеки крак има три части. Мравките имат много здрави крайници и могат да тичат  бързо. Ако човек може да тича толкова бързо, колкото мравката като се вземе размера и отношението към скоростта, човек

Интересни факти за Мравките
Като
повечето насекоми мравките имат 6 крака. Всеки крак има три части. Мравките имат много здрави крайници и могат да тичат  бързо. Ако човек може да тича толкова бързо, колкото мравката като се вземе размера и отношението към скоростта, човек би трябвало да може да тича с около 60 километра в час в продължение на часове. Мравките могат да вдигат предмет с 20 пъти по- голяма тежест от тях. Мозъкът е съставен от 250 000 мозъчни клетки, които са добре развити. За сравнение мравката ползва около 100% от мозъка си, а хората едва 3-8%. Ние имаме 10 милиона мозъчни клетки в главата ни. Колония от 40 000 мравки имат мозъчни клетки колкото един човек.

Средната продължителност на живота на мравката е от 45 до 60 дни. Те използват антените си не само за докосване, но и за обоняние. Мравките имат много силни челюсти и ако се сравнят със силата и размера на човешкото чене, то човек трябва да има уста с размерите на челюстта на акула и сила на захапване 1 тон.
Мравките имат две очи. Всяко е съставено от много малки други очички. Този вид очи се нарича комбинирани.

Мравките имат два стомаха, един за храната и друг за друга храна, която ще се раздели с колонията. Като почти всички насекоми те имат външен скелет. Мравките минават през няколко периода на растеж, първо е яйцето, след това ларвата, какавидата и накрая възрастната мравка. Латинското име на мравките е Hymenoptera Formicidae и има над 10 000 познати на учените по света. Всяка колония има поне 1 кралица. В повечето случаи са 2.

Работата на кралицата е да снася яйца, за които работничките мравки се грижат. Мравките работнички са стерилни, те търсят храна, грижат се за малките и защитават колонията от нежелани гости. Всички видове мравки са чисти и подредени насекоми. Част от работните мравки имат работата да почтистват постоянно дупката като изхвърлят боклука пред входа на дупката и след това го изнасят по-далеч. Всяка колония има своя уникална миризма и така неканени гости се разпознават лесно.

Червените мравки имат жило, което ползват за защита, обаче обикновените дървесни и черни мравки нямат такова приспособление за защита. Те се защитават с киселина, която пръскат към противника. Птиците ползват мравки и ги поставят в гнездата си, за да премахват паразити като пръскат киселината си.

През нощта мравките работнички местят яйцата и ларвите на дълбоко, за да ги защитят от студа. Ако мравка намери изобилие от храна, оставя диря от миризма, по която другите да се ориентират. Мравките Войници са като отшелници, те рядко се завръщат при колонията. Носят своите ларви и яйца в нещо като тръба. Латинското име на Мравката Войн е (Ecitron Burchelli). Този вид мравка може да има над 700 000 члена на колонията, като се има предвид, че борят винаги расте.

Полезен трик да се отървете от мравки е просто да вземете шепа захар и да я сложите на двора или във асансьорната шахта, до 1-2 дни няма да имате мравка в дома си. Така ще спестите пари за отрови и в същото време ще помогнете на мравките да се хранят.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...