Пълчища луди мравки завладяха Тексас
Пълчища луди мравки завладяха Тексас / netinfo

Пълчища "луди мравки" завладяха американския щат Тексас. Според признания на населението на редица градове в щата, включително Хюстън, случващото се напомня филма н ужасите с ограничен бюджет, където по градините, улиците и дори в къщите пробягват невероятни количества от малките, но много неприятни насекоми. Мравките са от нова, несрещана досега в Тексас разновидност - червено-кафяви буболечки, покрити с косъмчета.

Вече си имат име - "лудите мравки Распбъри", по името на човека, започнал първи борба с тях. Отличителната особеност на лудите мравки е хаотичното движение. Те не маршируват в колони, подобно на обикновените си събратя, а се движат напосоки. Освен това страстно обичат електрическите уреди, които изваждат регулярно от строя чрез къси съединения. Особено ги привличат компютрите.

Учените-ентомолози не могат да обяснят страстта на новия вид. Но както става в повечето случаи, има и щастие в нещастието. Оказва се, че "пришълците" се хранят с оранжевите мравки, наричани от жителите на Тексас "летните терористи". Те се появяват в щата през лятото и хапят невероятно болезнено и продължително. Новият вид също хапе, но не толкова силно. С това положителните им качества свършват.

Мравките Распбъри се хранят и със сок от плодове, симпатични божи кравички и с малките птичета на шотландските яребици.