Мравки в градината

9 народни рецепти за борба с мравките по овошките и растенията

Градината и дворът са сред най-уязвимите места, когато се появяват мравки, още повече че те са свързани с друг проблем – листните въшки. За да защитите двора и домашната градина, трябва сериозно да се грижите за защитата на дърветата и насажденията, които може да пострадат.

Ако в двора или градината се появи мравуняк, необходимо е да започнем борба с мравките възможно най-скоро. Колонията расте много бързо и само за няколко седмици мравките може да напълнят градината и да допринесат за появата на листни въшки.

Дърветата силно привличат мравките, защото те обичат да се хранят с цветните и листни пъпки. По този начин ги унищожават, спират растежа, обезобразяват дървото и лишават градинарите от реколтата. В този случай е необходимо да се борим с мравките по такъв начин, че да не могат да пълзят по дърветата.
Мравки по овошките
В борбата с мравките има два пътя: професионални химически препарати и народни методи. Народните рецепти за унищожаване на мравките са по-безопасният и хуманен вариант. Те са такива, че за да се избавите от мравките в двора и градината, не е необходимо да убивате мравчената колония, а просто да я прогоните. Не бива да забравяме, че всичко в природата е взаимносвързано. Дори само едно звено от веригата да бъде унищожено, можете да причините доста сериозни проблеми.

Освен това народните методи за борба с мравките не навреждат на насажденията – нещо, които много химически препарати могат да причинят.

Отървете се от листните въшки, за да изгоните мравките

Мравките са привлечени от листните въшки, нападнали дърветата и насажденията. Листните въшки не усвояват напълно захарите, съдържащи се в изсмуквания от растенията сок, и ги отделят във вид на лепкави капки – т. нар. медена роса. С медената роса се хранят различните видове мравки, които налазват растенията и разнасят полепналите по тялото им въшки от едно растение на друго. В този случай, за да се избавим от мравките, най-напред трябва да се отървем от листните въшки. Често след унищожаването на въшките мравките сами изчезват, тъй като са лишени от главния си източник на храна.

Естествени прегради против мравки

При първите признаци за появата на мравки трябва да предпазите дърветата. За да направите това, можете да използвате бариери: стари гуми, фолио. Можете да поставите около ствола на дърветата фуния от картон или друг материал с гладка повърхност, например филц, който да намажете от вътрешната страна с тънък слой от вазелин или грес. Сменяйте тези прегради периодично.

Използвайте силно ароматни растения за прогонване на мравките

Освен това някои слабости на мравките също могат да се използват за защита на дърветата и растенията – тези насекоми не търпят много остри миризми. Мравките бягат от миризмата на пелин, бор, мента, вратига, анасон. Можете да завържете ароматните растения около стволовете на дърветата или да ги разхвърляте по редовете в градината – това ще прогони мравките. Като естествен репелент срещу мравки действат и листата на магданоз, доматени листа, дафинов лист, хрян.

Напръскайте ствола на дървото

Добре предотвратява разпространението на мравки разтвор със сода за хляб. За да го приготвите, трябва да смесите 1 литър вода, 5 гр. сода за хляб, 30 гр. ленено масло. Можете да намажете ствола на дървото с грес, или пък да го напръскате с разтвор на керосин и карболова киселина. Миризмата плаши мравките и ги прогонва. За целта смесете 10 литра вода, 0,4 кг домашен сапун, 10 супени лъжици керосин и 2 супени лъжици карболова киселина.

Но как да се отървете от колонията на мравките в градината? Ето няколко рецепти.

Разкопайте мравуняка

Ако не искате да убивате мравките, можете просто да изкопаете мравуняка и да го прехвърлите извън двора или градината. Копайте колкото е възможно по-дълбоко, тъй като мравката майка обикновено е дълбоко скрита под повърхността на почвата.

Борба с мравките с борна киселина

Борната киселина често се използва за унищожаване на мравките. Можете да направите примамки на базата на борна киселина, след което да ги разпръснете из градината. Основното нещо е да не прекалявате с дозировката. Вземете две супени лъжици вода и ги разбъркайте с 1/3 чаена лъжичка боракс/борна киселина. След това добавете чаена лъжичка захар или мед. Обновявайте тези примамки всеки ден. Ако вече сте открили мравуняк, можете да разредете борната киселина във вода и да излеете разтвора върху мравуняка. Така мравката майка ще умре и колонията ще бъде унищожена.

Третиране на мравуняка с вряла вода

Най-простият, но и доста ефективен метод е да залеете мравуняка с вряла вода. Трябва да подготвите няколко кофи с вряла вода и да ги налеете в мравуняка. Водата трябва да бъде колкото е възможно по-голямо количество, за да проникне до по-голяма дълбочина. Този метод е най-добре да се прилага след залез слънце, когато всички мравки са се върнали в мравуняка.

Обработка с дървесна пепел, вар и сол

Мнозина препоръчват третиране на мравуняците с дървесна пепел, сол и вар. Тези мерки, разбира се, няма да унищожат цялата колония, но ще я принудят да се премести на друго място.

Третиране на мравките с олио и оцет

Един от методите за борба с мравките е да ги третирате с разтвор на олио, оцет и шампоан. Вземете 10 литра вода, 0,5 литра растително масло, малко шампоан и оцет. Разбъркайте всички съставки, направете дупка в мравуняка, след което излейте разтвора там. По същия начин можете да излеете в мравуняка концентрирана отвара от листа на домати.

За да постигнете добър и бърз резултат е по-добре да използвате набор от методи. Това не само ще ускори процеса на прогонване на мравките, но и ще предотврати бързото им завръщане в двора и градината.

За Мартин В. Иванов

Вижте също

Явор Гечев

Министър Явор Гечев: Не производителите, а търговците вдигат прекомерно цените на храните

Нито преработвателите, нито производителите покачват цените на храните. Прекомерното вдигане на цените на храните става при търговците, казва земеделският министър Явор Гечев в интервю за Агроновините

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *